Sestry z prešovskej nemocnice húfne neodchádzajú za prácou do zahraničia

17.05.2005 Prešov

O tom, že sestry a pôrodné asistentky húfne odchádzajú za prácou do zahraničia, sa viac rozpráva, ako je to skutočnosť. Uviedla to predsedníčka Slovenskej sp...
O tom, že sestry a pôrodné asistentky húfne odchádzajú za prácou do zahraničia, sa viac rozpráva, ako je to skutočnosť. Uviedla to predsedníčka Slovenskej spoločnosti sestier a pôrodných asistentiek pri Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove Jolana Pavlovičová.

Väčšina zo 184-člennej základne tejto organizácie sa zišla 16. mája na odbornom seminári pri príležitosti Medzinárodného dňa sestier, ktorý pripadá na 12. mája.
Pavlovičová zdôraznila, že na prvý pohľad majú sestry a pôrodné asistentky dosť dôvodov k baleniu kufrov, ale drží ich láska k povolaniu. "Naše povinnosti sú čoraz náročnejšie, mnohí pacienti prichádzajú k lekárovi už vo veľmi nedobrom stave, čo je podľa mňa dôsledok ich zlej sociálnej situácie, " povedala.
Námestíčka riaditeľa FNsP Nadežda Peřinová konštatovala, že vo FNsP pracuje asi 760 sestier a bezmála 60 pôrodných asistentiek. Priznala, že reformy v zdravotníctve sa ich môžu dotýkať aj negatívne. Všetky ošetrovateľské procesy nabiehajú vo FNsP na medzinárodné štandardy tak ako ich aplikuje Ministerstvo zdravotníctva SR. Ich cieľom je kontinuálna starostlivosť o pacienta od jeho prijatia do ošetrenia až po prepustenie do domácej liečby. Zmyslom je dostať do života schopnosť zvýšenej komunikácie sestry s pacientom. Vyššie nároky na prácu sestier vyplývajú aj z toho, že pred necelými troma rokmi sa prešovská nemocnica zmenila na fakultnú a je školiacim pracoviskom pre poslucháčov Fakulty zdravotníctva Prešovskej univerzity v Prešove.
V odbornej časti stretnutia sa oboznámili s moderným systémom vlhkého hojenia rán a s novými trendmi v infúznej terapii. Navyše diplomované psychiatrické sestry vystúpili s prednáškami o drogových závislostiach u detí a mladistvých, o alkoholizme ako medicínskom probléme a o duševnom zdraví. Zaujímavé boli poznatky z prieskumu medzi 90 staršími žiakmi jednej školy v Prešove. Napr. až 39 percent z nich, ak má problém, tak sa s ním zverí kamarátovi, naopak len 11 percent sa obráti o pomoc na vlastného rodiča. Bezmála dve tretiny žiakov uviedli, že po prvýkrát pili alkohol v 14. roku života.
(jj)
 

Vyberte región